Hét titok az ókori egyiptomiakról!

Tudtad, hogy Kleopátra nem is egyiptomi volt? hogy a Nílus deltájának lakói már az ókorban kiálltak jogaikért, és megszervezték a történelem egyik első munkasztrájkját? El tudod képzelni, hogy betanított páviánok szüretelték a datolyát az egyiptomi édességekhez egykoron?​

 1. Kleopátra nem is egyiptomi volt! A Caesarral és Marcus Antonius-szal szerelmi viszonyt folytató, tragikus sorsú fáraó az ókori Egyiptom egyik legismertebb figurája. Annak a Ptolemaiosz-dinasztiának az utolsó uralkodója, amely közel 300 éven át irányította Egyiptomot. A Ptolemaioszok nem egyiptomiak, hanem alexandriaiak voltak, vagyis Kleopátra anyanyelve is a görög volt! Ugyanakkor ő volt az első a dinasztiában, aki az egyiptomi nyelvet is beszélte.
 2. Az ókori egyiptomiak készítettek a világon először édességet. Mégpedig datolyából, amit kecsketejjel, vajjal, mézzel és kókusszal kevertek például össze. A készítmény gyakran krokodilt formázott, mert a krokodilról úgy tartották, jó szerencsét hoz. A datolyát pedig az erre betanított páviánok szüretelték le a datolyafáról!
 3. Az ókori egyiptomi nők alsóbbrendűnek számítottak a férfiaknál, mégis számos joggal, szabadsággal bírtak – és pénzügyi függetlenséggel! Jogukban állt ingatlant vásárolni, bíráskodni, végrendeletet hagyni, még törvényesen szerződhettek is. Akik munkára adták a fejüket, a férfiakkal egyenlő bérezésben részesülhettek. Míg az ókori görög nőket lényegében férjük birtokolta, az egyiptomi nők elválhattak, és újraházasodhattak. Sőt, még házasság előtti szerződést is aláírathattak leendő férjükkel a vagyonmegosztásról!

  Az ókori Egyiptom

 4. Hathor, a Szerelem és Öröm egyiptomi istennője, akit a leggyönyörűbb virágokkal ékesítve, fején tollakkal övezett napkoronával szerettek ábrázolni, nemi szervének életigenlő erejével mentette meg édesapját, a sasfejű Rét. Történt egyszer ugyanis, hogy az univerzum ura úgy érezte, már nincs elég ereje, hogy az Alvilágon minden éjjel átkelve reggelre új napoknak adjon életet. Ekkor Hathor egy hirtelen ötlettől vezérelve fellebbentette ruháját, és megmutatta ölét haldokló apjának. Ekkor Ré felnevetett, és visszatért az életbe!
 5. Az egyiptomi munkások is sztrájkoltak időnként! Igaz, a fáraót istennek tekintették, de mégsem voltak restek tüntetni jobb munkakörülményekért, jobb bérezésért. Az egyik leghíresebb munkasztrájkra az i. e. 12. században került sor, III. Ramszesz uralkodása alatt. A munkások, akik Deir el-Medina uralkodói nekropoliszát építették, úgy érezték, nem fizették meg őket tisztességesen. Beültek egy halotti szentélybe, és addig nem mozdultak onnan, míg panaszaikat meg nem hallgatták. Végül még több gabonát kaptak, mint amennyire eredetileg számítottak. (Azért gabonát kaptak, mert egyiptomiak nem használtak pénzt!)

  múmia

 6. Az egyiptomiak rajongtak az állatokért! Otthonaikban hemzsegtek a háziállatul fogadott teremtmények. Egy ókori egyiptomi Instagramja kétségkívül a macskájával lett volna tele, de örömmel éltek együtt sólymokkal, kutyákkal, majmokkal és oroszlánokkal is. Az állatokat gyakran mumifikálták és halott gazdájukkal együtt temették el. Az egyiptomi „rendőrök” munkáját pedig nemcsak kutyák, hanem betanított majmok is segítették.
 7. II. Pepi fáraó különös módját választotta a méhek elleni védekezésnek! Meztelen, mézzel bekent rabszolgákat vette magát körül, hogy azokra szálljanak, őt pedig békén hagyják a fullánkosok. II. Pepi egyébként 9 évesen lépett trónra, és 100 éves koráig uralkodott.                   Forrás: Babilon könyvkiadó
Posted in Egyéb.