Önbizalom növelő tippek!

Az önbizalom megszerzése, megerősítése nem megy hipp-hopp, türelem és kitartás is kell hozzá, de az alábbi10+1 önbizalom-növelő tipp segítségedre lesz az elindulásban:

1. Tükör előtti gyakorlat

Állj a tükör elé, nézz a saját szemedbe és mondd magadnak naponta 10x: „Szeretem magam. Elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok. Bízom magamban.”

2. Hagyj fel az összehasonlítással!

A gyenge önbizalommal rendelkező ember hajlamos másokhoz hasonlítani önmagát, és remek érzékkel mindig megtalálja azokat, akik jobbak, szebbek, okosabbak, sikeresebbek vagy tehetségesebbek nála. Ezzel valójában csak a kisebbrendűségi érzésedet és a negatív énképedet erősíted meg. Lehet, hogy az általad kiragadott tulajdonságát tekintve tényleg jobb nálad az adott személy, míg más tulajdonságait tekintve lehet, hogy elbújhatna mögötted.

3. Értékes, egyedi és különleges ember vagy!

Senki sincs a Földön, aki ugyanolyan lenne, mint Te. Még az ikrek sem teljesen egyformák. Mindenki máshonnan jött, más családi háttérből, más körülmények közül indult, más adottság- és képességcsomagot kapott, más hatások és élmények érték és formálták, más életfeladatot kapott. Hogyan fedezheted fel a benned rejlő értékeket? Önismeret fejlesztéssel, eddigi életutad feltárásával.

4. A gyengeségeid és a hibáid helyett az erősségeidre koncentrálj!

Ha arra figyelsz, hogy mi az, amit nem tudsz, mi az, amiben nem vagy jó, azzal csak az értéktelenség, tehetetlenség és tehetségtelenség érzést erősíted önmagadban, nem pedig az önbizalmat növeled.
Írj össze minimum 30 olyan tulajdonságodat (lehet külső és belső tulajdonság is), ami tetszik magadon, amit kedvelsz és értékelsz magadban.

5. Agyban dől el!

A dolgokhoz való hozzáállásod és elvárásaid előrevetítik és meghatározzák a várható eredményt. Ahogy Henry Ford mondta: „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

6. Hagyj fel az önkritizálással, önmarcangolással!

Előfordul, hogy utólag rágódsz, szégyenkezel, kritizálod magad egy kellemetlen helyzet vagy rossz döntés miatt? Szemrehányást teszel magadnak azért, amit nem tettél meg, vagy azért, amit megtettél, vagy amiatt amit másképp/jobban kellett volna tenned? Utólag mindig okosabb az ember. Ám ahelyett, hogy marcangolod önmagad és felőrlöd azt a kis meglévő önbizalmadat is, ami van, inkább tudatosítsd magadban, hogy ott és akkor a lehető legjobb döntést hoztad meg, amit a rendelkezésedre álló információk alapján az akkori éneddel, érzéseiddel és képességeiddel meghozhattál.

7. Meríts önbizalmat a korábbi sikereidből!

Oké, lehet, hogy voltak helyzetek, amikor nem remekeltél, de biztos voltak olyan dolgok is, amiket remekül megoldottál. Gondold végig és jegyezd fel életed azon eseményeit, amikor valamilyen sikert, eredményt értél el, ami örömteli érzéssel töltött el. Pl.: sikeres nyelvvizsga, a megszerzett jogsi, egy ügyesen elsimított félreértés stb. Vedd elő és olvasd át a listádat, amikor kerülget a világfájdalom.

8. Tartsd be az ígéreteidet! Különösen a magadnak tett ígéreteket!

Az önmagadnak tett, de be nem tartott ígéretek révén úgy szivárog el az önbizalmad, mint a lufiból a levegő. Ha folyton fogadkozol, ígérgetsz, de nem teszed meg, amit elhatároztál, azzal arra tanítod magadat, hogy megbízhatatlan vagy, ne higgy magadnak. A megoldás az, hogy inkább ne ígérj, ha tudod, hogy úgysem tartod be, vagy inkább kevesebb és kisebb dolgokat ígérj, de azokat tartsd is be.

9. Tégy úgy, mintha…

Az aktuális lelki állapotot jól tükrözi a testtartás, a testbeszéd: a görnyedt testtartás, az előreesett vállak, a behúzott nyak és a leszegett fej, a lesütött szemek az önbizalomhiány jelei. Ám pszichológiai vizsgálatok igazolják, hogy bizonyos testi változásokkal, változtatásokkal belső lelki és érzelmi változások idézhetők elő. Vagyis ha az önbizalmadat szeretnéd növelni, akkor húzd ki magad: hasat be, mellet ki, fejet fel, nézz a másik szemébe és mosolyogj!

10. Ügyelj a megjelenésedre!

A kinézetünk befolyásolja, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Lehet, hogy nem vagy teljesen elégedett a külsőddel, ám ha törődsz magaddal, ha gondot fordítasz a rendszeres tisztálkodásra, haj- és bőrápolásra, a csinos és rendezett öltözködésre, azzal több oldalról is támogattad önbizalmadat. Hogyan?

  • az idővel és a készülődéssel, amit a tested ápolására fordítasz, a tiszteletedet és a gondoskodásodat fejezed ki önmagad felé
  • a végeredmény önmagában is szívet melengető érzésekkel tölt el
  • a külső elismerő pillantások pedig ugyancsak növelik önbizalmadat

10+1 Kerüld a negatív emberek társaságát!

Akik örökké csak aggodalmaskodnak, kételkednek mindenben, panaszkodnak, kritizálnak, akik lefárasztanak, „leszívják” az energiádat, azok a bizonytalanság, a tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzést erősítik meg benned. Önbizalom növeléshez olyan emberek társaságát keresd, akik pozitívan gondolkodnak és akik tesznek önmagukért, boldogulásukért.

 

Forrás: azirastukreben.hu

Posted in Egyéb.