Sárkányok

A sárkány eredetileg vízisten, később az állatok királya, végül a férfi princípium szimbóluma. A víziállatok ura. A víz és tenger istenei sárkányalakúak.

 

A földközi-tengeri legendás sárkányok között találjuk a tengerben élő Tüphónt, a tűzokádó sárkányt, akire Zeusz ráhajította Szicília szigetét. Azóta tapasztalunk vulkanikus tevékenységet, az Etna kitörését, a tűzokádó sárkány akar a sziget alól kiszabadulni.

 

A kelta mitológiában Arthur apját, Uthert szárnyas sárkánnyal díszített harci lobogója után hamarosan országszerte Pendragon néven kezdték emlegetni. Uther nyilván azért választotta jelképéül a sárkányt, mert Merlin a sárkányok küzdelmét figyelve jövendölte meg az ő trónra kerülését. (A walesi lobogón ma is ott látható sárkány állítólag Uther sárkányára vezethető vissza.)

 

A kezdet és a vég, a kiindulás és a cél azonosságának egyik szimbóluma, a saját farkába harapó kígyó vagy sárkány. Az ókori egyiptomiak a világmindenséget jelképező uroboroszt is saját farkába harapó kígyóként, vagy sárkányként ábrázolták.

Az ókori mondában a sárkány volt az aranyalma őrzője, csak Herkules tudta őt legyőzni. A Sárkány csillagkép fő csillagát egykor Sarkcsillagként használták.

A sárkány varázslatos hatással lehet az emberekre, például Sigurd, miután sárkányvér fröccsent a testére, érteni kezdte a madarak szavát. A sárkányfog amulettként viselve megvéd a veszedelemtől, bár a hős védelemre már nemigen szorul rá. A sárkányfoghoz úgy jut hozzá, hogy a mesékben legyőzi a sárkányt, szemtanú nincs, így van szüksége bizonyítékul a sárkány fogaira.

 

Érdekes emlék az úgynevezett sárkánypecsét. Kövön, azaz sziklába vésve, kör alakú, pecsét formájú jelként, „végtelenített vonalba” zárva volt jelen az ősi sárkánymotívum, a magyar szent hegy, a Pilis szikláin is. Erről legenda beszél: A Pilis vidékét jó és rossz sárkányok uralták, akik barlangokban laktak. A jó sárkányok őrizték a vidéket, a rosszak pedig pusztítottak. Őrizték a jók a régiek égi, földi és föld alatti útjait, a szent hegyet, a szent vizet, a szent tüzet, a régiek sziklákból körbe rakott szent templomait. Ahol a jók a rossztól megtisztították a vidéket, jelet tettek a sziklára, a sárkánypecsét körjelét.

Ezek a sárkánypecsét-jelek hasonlatosak a Báthoriak címerében látható sárkányokhoz. Több legenda is beszél arról, hogy Báthori Opos és Vid együtt ölték meg az Ecsedi láp csodálatos természetvilágában élő, ott tanyázó rossz sárkányt.

A saját farkába harapó, különös szárnyú és igen karakteres arcú sárkánykép, ami ott díszeleg a Báthori család címerében már ősidőktől fogva, a sárkánynyakra kétszeresen rátekeredő sárkányfarok a régi tudásról való örök hallgatást jelenti. „Őrizd a titkot!”

A sárkányrend jelképe is hasonló.

„Sárkány nyoma” geopatikus sugárzás, mágneses energiaáramlás. A Föld mágikus erővonalainak kereszteződésében vihar, vagy tűz keletkezhet, sárkányok járnak.

Posted in Egyéb.