A feltétel nélküli szeretetet minden nap megtapasztalhatod!

Mit kapunk mi az állatoktól?

Pozitív érzéseket is hatásokat, melyek érzelmi és fizikai tekintetben is jelentősek. A fizikai hatások kulcsa az érzékek ingerlése. A szőrös, meleg dolgokhoz az emberek és a főemlősök ösztönösen vonzódnak. A meleg, szőrös élőlény tapintása, simogatása vérnyomás és szívfrekvencia csökkenést idéz elő az emberi szervezetben, emellett normalizálja a légzésszámot, ami a pánik és a stressz  legyőzésében hatékony.

Különböző vizsgálatok igazolják, hogy a stresszes állapoton már az állat jelenléte is nagymértékben javít. Általában csökken a fájdalomérzet is. Az állattartás teljesítménynövelő hatása gyakran megfigyelhető, nem csak gyerekeknél, és sok esetben segít a tanulási zavarokon.

Az ember állat kapcsolat érzelmi oldala

Az ember-állat kapcsolatot érzelmi oldalról tekintve sokat kap az ember. Az egyedfejlődés során három velünk született, örökölt alapérzelem jelenik meg már újszülött korban: a szeretet, majd a félelem és az agresszió. Az állattól feltétlen szeretetet és elfogadást kapunk. Hiszen mindig örül ha látja a szeretett embert, nem számít, hogy az jól vagy rosszul teljesített aznap az életben, ki tudja e fizetni a számlát, stb. Ennek a mai, erősen teljesítmény-orientált világban komoly értéke van. Az állatok képesek felismerni az emberi érzelmeket és annak megfelelően viselkedni. Jelenlétük serkentik a spontán érzelemkifejezést és csökkenti a szorongás érzését.

A társas életet is pozitívan befolyásolja az állattartás. Az állattal együtt élő ember magányérzete nagymértékben csökken, ami önmagában is pozitív hatással van a személyiségére, nyitottabbá válik, kommunikációs készsége fejlődik. Az állat kapocs lehet az emberi kapcsolatokban mint beszédtéma, új kapcsolatok születhetnek , csoportok alakulhatnak ki. Az állatról való gondoskodás biztonság-érzetünket is növeli. A kompetencia  érzés hatékony ellenszere a depressziónak. A gyerekek számára az állattal való együttélés könnyebben átlátható társas szabályokat mutat meg. A kommunikációs jelzéseinkre azonnali és könnyen érthető választ kapnak, valamint egyszerűvé teszi számukra , hogy a cselekedetek mindig vonnak maguk után valamilyen következményt…

Posted in Egyéb.