Őrült újévi szokások

Ami nálunk egy tál jóízű lencsefőzelék, az máshol ugrálás a tengerben, rózsaszín alsónemű, vagy gyümölcsdobálás a balkonról. Szerte a világban furcsábbnál furcsább hagyományok és szokások kísérik az új esztendőbe lépés éjszakáját.

Argentínában a lányok rózsaszín bugyit húznak, hogy az új évben rájuk találjon a nagy szerelem, pontban éjfélkor pedig a jobb lábukkal tesznek egy lépést, hogy szerencsések legyenek.

Az ausztrálok hangoskodással ijesztik el a rossz szellemeket, így ők lábasokat és fazekakat ragadnak, hogy azokat csapkodva járják az utcákat.

Brazíliában a fehér szín az ünnepi viselet szilveszterkor, ezzel ugyanis bevonzzák a jót a következő évre. Emellett azt tartják, hogy aki hét hullámot átugrik a tengerparton szilveszterkor, azt hatalmas szerencse éri a jövőben. A víz nagy szerepet játszik a kultúrájukban, ezért virágokat szórnak a tengerbe a víz istennőjének tiszteletére.

A chileiek kisöprik a házat, hogy ezzel rituálisan megtisztítsák otthonukat az ártó szellemektől. A hagyományos étel náluk a lencse, akárcsak Magyarországon. Ettől nem csak gazdagságot, de munkát is remélnek az új esztendőre.

Kolumbiában aki sok utazást remél a következő évre, üres bőrönddel rója az utcákat.

Ecuador hagyományai szerint óriási babákat égetnek, így búcsúztatják az óévet. A férfiak nőnek öltöznek, így játsszák el a máglyára vetett figurák özvegyeit.

El Salvadorban egy pohárba tojást törnek, amit aztán éjszakára az ablakba helyeznek. A tojás reggeli formája a hagyomány szerint a megjósolja a következő évet.

A finnek is jóslattal köszöntik az új évet, náluk folyékony fémet öntenek hideg vízbe, és ebből következtetnek az elkövetkező esztendő történéseire.

Guatemalában az a szokás, hogy 12 aprópénzt dobnak a hátuk mögé, szigorúan az utca másik oldalára tekintve.

A hollandok az édes finomságokat részesítik előnyben ünnepi fogásként, egy különleges, kerek alakú cukros fánkot fogyasztanak, ami a következő esztendőre sikereket és gazdagságot ígér.

A Fülöp-szigeteken december 31-én sötétségbe borulnak a házak. Azért kapcsolják le a villanyokat, hogy elijesszék a gonosz szellemeket. Az ajtókat, ablakokat, sőt, még a szekrényajtókat is nyitva hagyják, majd mikor éjfélt üt az óra végigrohannak a lakáson, és becsapkodják azokat.

Puerto Ricóban vízzel teli lábasokkal várják az éjfélt, amiket aztán kiöntenek az ajtón.

Az oroszok kívánságaikat egy cetlire jegyzik fel, majd elégetik azokat. A hamut egy pohár pezsgőbe szórják és az éjfél utáni koccintás után megisszák, hogy vágyaik teljesüljenek.

Skóciában az ajándékozás a szokás. Az újév első vedégei pénzt, kenyeret és sót visznek a vendéglátóknak.

A spanyoloknál az a szokás, hogy 12 szőlőszemet kell megenni a harangütésekkel egy ütemben, hogy a következő év sikereket hozzon.

Törökországban szilveszterkor gránátalmát dobálnak az erkélyről az utcára.

Posted in Egyéb.